Pretraživanje

Projektni tim Grada Zagreba u posjetu Cairde- nacionalnoj nevladinoj organizaciji u Dublinu

Projektni tim Grada Zagreba u posjetu Cairde- nacionalnoj nevladinoj organizaciji u Dublinu
20.11.2019.
U okviru projekta Grada Zagreba pod nazivom „Postani aktivan Rom/kinja i zaposli se – PARIZ“, projektni tim posjetio je nacionalnu nevladinu organizaciju Cairde u Dublinu.
Dana 13. studenoga 2019. godine, projektni tim EU Projekta „PARIZ“ održao je sastanak sa predstavnicima organizacije Cairde u svrhu razmjene iskustava te predstavljanja samog projekta „PARIZ“.

Cairde je organizacija za razvoj zajednice koja radi na rješavanju nejednakosti u zdravstvu među zajednicama nacionalnih manjina na način da poboljšava pristup etničkih manjina zdravstvenim uslugama te potiče sudjelovanje etničkih manjina u planiranju i pružanju usluga zdravstvenog osiguranja.
Cairde provodi akcije koje imaju mjerljiv utjecaj na pružanje primarne zdravstvene zaštite odabranom broju zajednica etničkih manjina u Dublinu. Ujedno, organizacija Cairde surađuje s mnogobrojnim manjinskim zajednicama s kontinenta Afrike, Istočne Europe i baltičkih država.
Voditelj Projekta, gospodin Andrija Petrović, uz pratnju članova projektnog tima, izložio je ciljeve Projekta PARIZ te upoznao predstavnike Cairde organizacije sa rezultatima koje želimo ostvariti u Projektu.
Razmijenila su se iskustva vezano uz rješavanje problematike pripadnika romske nacionalne manjine u Zagrebu i Dublinu te su predstavljene mjere iz Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine, a kojeg provode gradska upravna tijela na razini Grada Zagreba.
Ujedno, prezentiran je i organizacijski sustav vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu.
U okviru sastanka, prezentirane su aktivnost i alati vidljivosti Projekta pomoću kojih Grad Zagreb rad Gradske uprave želi učiniti vidljivijim i pristupačnijim građanima.
Gospođa Tonya Myles, koordnatorica aktivnosti ispred Cairde organizacije, upoznala nas je sa djelatnošću same organizacije, modelima financiranja iste te nam predstavila dokument Migrant Integration and Social Cohesion Strategy 2019. - 2024., Strategiju značajnu za Fingal County Council, lokalnu upravu, zemljopisno smještenu sjeverno od Dublin Cityja.
Uz razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi, sa predstavnicima organizacije Cairde dogovorena i je i buduća suradnja na projektima koji se bave pitanjima marginaliziranih skupina u društvu.
/slike/2.jpg
/slike/6.jpg
/slike/4.jpg
/slike/5.jpg
Grad Zagreb
URH
Obrtničko učiliste
Udruga Roma Hrvatske
Hzz
EU
Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda