Pretraživanje

Predstavljen projekt „Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se – PARIZ“

Predstavljen projekt „Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se – PARIZ“
12.06.2019.
Projekt „Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se – PARIZ“ predstavljen je 12. lipnja 2019. na okruglom stolu održanom u Europskom domu u Zagrebu. 
O značenju projekta za romsku nacionalnu manjinu govorio je njegov voditelj Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba.

Nositelj projekta je Grad Zagreb, partneri su mu Obrtničko učilište, Unija Roma Hrvatske, Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije, a glavni ciljevi su; jačanje stručnih znanja Roma i Romkinja kroz provedbu programa obrazovanja odraslih, da se Romi koji se uključe u projekt osposobe za tržište rada. Drugi cilj je osnaživanje i unaprjeđenje njihovih vještina, a treći je jačanje kompetencija stručnjaka koji rade na zapošljavanju Roma. Svrha projekta je zapošljavanje Roma, njihovo socijalno uključivanje i smanjivanje rizika od socijalne isključenosti – rekao je Petrović. O Mjerama aktivne politike zapošljavanja marginaliziranih skupina govorila je Marija Halić, v.d predstojnica HZZ-a, Regionalnog ureda Zagreb, a o poduzetništvu i radu kao jamstvu boljeg života govorio prof. dr. Velimir Srića.

Projekt financira Europski socijalni fond Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. 2020. Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. Očekivani rezultati projekta su: 50 osposobljenih Roma/Romkinja za jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada (građevinska, metalska, pomoćna zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, njegovateljica, osobni pomoćnik/pomoćnica, gerontodomaćica i zanimanje vrtlar), primjena inovativnog modela za razvoj life managmenta ENTRE YOU – osnaživanje socijalnih kompetencija, usvajanje osnovnih komunikacijskih vještina i poduzetničkog načina razmišljanja te dodatno osposobljavanje zaposlenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina.
Grad Zagreb
URH
Obrtničko učiliste
Udruga Roma Hrvatske
Hzz
EU
Projekt je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda